Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

EMMEN/DROUWENERMOND - Op vrijdag 17 november, de Dag van de Ondernemer, heeft de provincie Drenthe een aantal Drentse ondernemers in het zonnetje gezet. Heel letterlijk zelfs, want het stralende zonnetje begeleidde de hele dag de feestelijke provinciale stoet, die in het onmiskenbare roodwitte busje van Ik ben Drents Ondernemer van bedrijf naar bedrijf trok.

drenthe dagvandeondernemer hi 10 Edited

De stoet werd aangevoerd door gedeputeerde Henk Brink. Hij zou wel honderden Drentse ondernemers in het zonnetje willen zetten, maar moest er in verband met de beperkte tijd toch een paar voorbeeld(ige) bedrijven uitkiezen. Dat werden BMTEC in Emmen, Thalens PPS in Drouwenermond en Le Roux en Sinuss in Assen. De ondernemers werden verrast met een taart.

BMTEC
We volgen de stoet tijdens het ochtendprogramma, in Emmen en Drouwenermond. Bij BMTEC aan de Oosterbracht in Emmen treffen we de immer gedreven en enthousiaste ondernemer Bakschik Martirosian (27). Hij staat op het punt met zijn bedrijf te verhuizen naar een veel grotere locatie aan de Henry Hudsonstraat, maar neemt tussen de drukte door graag even de tijd om ons rond te leiden op de nieuwe locatie.

drenthe dagvandeondernemer hi 1 Edited
Nog voor het ontbijt is het al een vrolijke boel bij BMTEC, met geheel links Bakschik Martirosian en naast hem gedeputeerde Henk Brink.

Succesvolle start
BMTEC produceert met lasersnijmachines kunststof onderdelen en halffabrikaten voor de maakindustrie, bijna volledig geautomatiseerd en voor een concurrerende prijs. Van idee tot uitvoering. Klanten als Honeywell en VDL weten het bedrijf te vinden. Armeniër Bakschik Martirosian kwam op 11-jarige leeftijd naar Nederland en heeft met hard werken en studeren (werktuigbouwkunde) veel bereikt, en mede dankzij de Ondernemersfabriek Drenthe een succesvolle start als ondernemer gemaakt. Inmiddels werken er zes mensen.

Voorbeeld
Henk Brink noemt Bakschik een voorbeeldondernemer, iemand die niet opgeeft en, met innovatief denken, handelen en netwerken, veel weet te bereiken. Ook voor de Drentse economie. Dat blijft hij doen; hij onderzoekt nu mogelijkheden voor export en is volop bezig met robotisering. Op deze manier kunnen bedrijven als BMTEC concurreren met lagelonenlanden.

drenthe dagvandeondernemer hi 2 Edited

drenthe dagvandeondernemer hi 3 Edited

drenthe dagvandeondernemer hi 4 Edited
BMTEC krijgt van Henk Brink de officiële Ik ben Drents Ondernemer sticker op de voordeur van het nieuwe pand aan de Henry Hudsonstraat in Emmen.


Thalens PPS

Na een heerlijk ontbijt in de kantine van BMTEC trekt de stoet verder naar Drouwenermond. Daar zit nog zo’n parel van een bedrijf: Thalens PPS. We worden er ontvangen door het eigenaarsduo Peter en Anneke de Roo, alsmede hun dochter Lisette en schoonzoon Frank Kornelis, die later het bedrijf zullen overnemen. Zover is het echter nog lang niet, Peter en Anneke vinden het werk nog veel te mooi en dat stralen ze uit ook. Ze zijn trots op hun bedrijf in Drouwenermond, waar ze vandaan komen en waar een deel van het personeel ook woont.

drenthe dagvandeondernemer hi 5 Edited
Henk Brink reikt bij Thalens PPS de taart uit aan Anneke de Roo; naast haar vlnr haar dochter Lisette, Frank Kornelis en Peter de Roo.

Nieuwste technieken
Vanuit het hele land en ver daarbuiten komen veeleisende klanten uit onder andere de medisch-analytische sector naar het Veenkoloniale bedrijf, om er met eigen ogen te zien hoe zeer dunne platen (van 0,01 tot 3 millimeter) met hoge nauwkeurigheid worden bewerkt. Waarbij telkens de nieuwste technieken worden toegepast; zo was Thalens PPS tien jaar geleden het eerste mkb-bedrijf in Noord-Nederland dat laserlastechniek ging toepassen. Het bedrijf staat erom bekend dat het graag meedenkt met de engineer, om te kijken of het nog efficiënter kan. Ook maakt het bedrijf zelf mallen.

Plezier in het werk
Aan acquisitie doet De Roo niet: klanten komen via mond-tot-mond reclame en op die manier is het bedrijf vanaf de overname in 1985 gestaag gegroeid van één naar 22 man. De ondernemer -die wel innoveert en investeert- vindt het vooral van belang dat iedereen in Drouwenermond plezier heeft in z’n werk en waagt zich niet aan gekkigheden als prijsvechten.

Henk Brink hoort dit alles instemmend aan, maar wijst er ook op dat ondernemers als De Roo best trots mogen zijn op hun bedrijf zijn en dit in de eigen omgeving mogen uitdragen. Bij deze.

drenthe dagvandeondernemer hi 6 Edited
Henk Brink geïnteresseerd in gesprek met een medewerker van Thalens PPS, onder het toeziend oog van Anneke de Roo. Brink leerde zelf ooit lassen in het technisch onderwijs, en blijft geïnteresseerd in de ontwikkelingen in dit vak.

drenthe dagvandeondernemer hi 7 Edited
Frank Kornelis (rechts) in gesprek met wethouder Albert Trip van de gemeente Borger-Odoorn en Mimoent Benali van Ik ben Drents Ondernemer.

drenthe dagvandeondernemer hi 9 Edited


Na een heerlijke Drouwenermondse lunch trekt de stoet naar Assen, waar Le Roux en Sinuss (Baas) worden vereerd met een bezoek en een heerlijke taart. Waarna het Ik ben Drents Ondernemer busje bij de ondergaande zon weer de garage in wordt gereden, na een inspirerende dag. De bezochte ondernemers zijn ondertussen alweer volop aan het werk, om hun dagelijkse steentje aan een zonnige Drentse economie bij te dragen.

Ondernemers verdienen een dag waarop ze worden bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen. Daarom heeft MKB-Nederland elke derde vrijdag van november uitgeroepen tot ‘Dag van de Ondernemer’. Dit jaar op vrijdag 17 november. In heel Nederland waren er activiteiten, waaronder in Drenthe, waar de provincie samen met gemeenten en Metaalunie een aantal ondernemers in het zonnetje zette.

Tekst en foto’s: Erik Riensema, Newz Marketing & Media © 2017.