JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ACM grijpt in bij commerciële schuldhulpverleners

De Autoriteit Consument & Markt heeft twee bedrijven aangepakt die betaalde schuldhulp aanboden. Op hun websites stond niet duidelijk dat voor de dienstverlening moest worden betaald.

Nadat de consumentenwaakhond de bedrijven schriftelijk had gewaarschuwd, haalde een van de bedrijven de site uit de lucht. Het andere paste de teksten op de website aan.

Deze zomer werd duidelijk dat de twee bedrijven zich mogelijk schuldig maakten aan misleiding. Ze verkochten diensten als budgetbeheer en bewindvoering onder de kop 'schuldhulp'. Ze wekten daarbij de indruk dat ze namens gemeenten werken.

Op hun websites toonden ze pagina's op plaatsnaam met informatie over de gemeentelijke schuldhulpverlening. Daarbij stond niet duidelijk dat je niet bij de gemeente terechtkwam als je het online contactformulier invulde. Vervolgens werd je benaderd door een commerciële aanbieder.

Mistig

Gemeenten zijn verplicht mensen met problematische schulden gratis hulp aan te bieden. Voor betaalde schuldhulp gelden strenge regels. Begin dit jaar werd een aanbieder van schuldhulp beboet door de rechter omdat hij tegen de regels in betaalde schuldhulp aanbood.

Ook door de twee bedrijven die nu zijn aangepakt, werden de regels overtreden, stelde de ACM vast na onderzoek. "Mooi dat er nu een corrigerende tik wordt uitgedeeld", zegt een woordvoerder van de NVVK, de koepelvereniging voor schuldhulpverleners. "Wij vinden dit soort praktijken echt ongewenst."

Toch hoopt de NVVK op nog meer actie. "Schuldhulp moet de financiële problemen niet verergeren", zegt de woordvoerder. "Maar bij sommige commerciële partijen ben ik bang dat het wel zo is. Het is vaak mistig hoe die precies hun geld verdienen."

Hoge intake-kosten

Als voorbeeld noemt hij Schuldsanering Nederland. "Die rekenen een paar honderd euro aan intake-kosten en achteraf een percentage van het kwijtgescholden bedrag. Dat kan dus een forse factuur opleveren voor mensen met schulden, maar het is niet helder hoeveel precies."

De NVVK hoopt dat de ACM nog verder naar dit soort verdienmodellen gaat kijken en zo mogelijk optreedt.

NOS Economiehttps://nos.nl/l/2542462
Soortgelijke artikelen

RTV Noord

Grootste muurschildering van Noord-Nederland verschijnt in Delfzijl

RTV Noord

Inwoners Delfzijl wachten al jaren op glasvezelaansluiting: 'We horen niks meer'

RTV Noord

Noordelijke bestuurders pleiten in opiniestuk voor financiering van Lelylijn

RTV Drenthe

Drenthe bouwt mee aan slimme toekomst met miljoenen voor AI
Omrijden om in Duitsland te tanken loont minder: prijsverschil wordt kleiner
Helemaal stoppen met Russische energie: de EU wil het, maar kan het ook?
Ondernemersvertrouwen daalt tweede kwartaal op een rij door onzekere economie
Kijk terug: zo vierde Groningen Bevrijdingsdag
Blokker maakt op korte termijn doorstart met minstens dertig winkels