Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

drentsestartup

In Emmen wordt komende donderdagavond 7 juni -in de slipstream van de Young Business Award- de Drentse Startup van het Jaar 2018 gekozen. Er zijn drie finalisten: Storage Share (Hoogeveen), Cleverdesk (Assen) en Arvick (Hoogeveen). Donderdag beslist de jury wie van deze drie er met de eer en de prijs van 2.500 euro vandoor gaat. Vorig jaar was dat BMTEC uit Emmen. Een presentatie van de drie finalisten van dit jaar:

Storage Share

storageshare
Storage Share (Hoogeveen) is een online marktplaats voor de opslag van inboedels in leegstaande gebouwen. Founders zijn Julian Doorten (1990) uit Tiendeveen en Niels van Eck (1989) uit Pesse. Doorten komt uit een ondernemende familie, bekend van het garagebedrijf in Hoogeveen. Ook runnen zijn ooms een garage in Gasselte en een tankstation in Pesse.
Doorten en Van Eck startten in 2016 met het idee een soort Airbnb voor opslagruimte te beginnen, waarbij particulieren hun inboedel tijdelijk bij andere particulieren opslaan. Gaandeweg bleek er echter vooral behoefte in de markt te zijn voor het huidige concept van Storage Share, waarbij leegstaande kantoren worden benut voor het tijdelijk opslaan van inboedels. Dat werkt ook beter dan ruimte bij particulieren, met alle obstakels van dien.
Ten opzichte van de traditionele opslagruimte is het voordeel van Storage Share dat leegstaande kantoren vaak gestoffeerd zijn en meer luxe en faciliteiten bieden. Ook is opslag nu in kleinere plaatsen mogelijk en dus dichtbij huis. Dat wordt erg gewaardeerd door mensen die hun dierbare inboedel tijdelijk ergens moeten stallen.

Doorten en Van Eck hebben in de afgelopen twee jaar als startende Drentse ondernemers veel flexibiliteit getoond door in te springen op de vraag vanuit de markt, terwijl ze met zowel hun oorspronkelijke als hun huidige concept uniek zijn. Ze maken landelijk furore en vinden investeerders op hun pad die opschaling en groei mogelijk maken.

 

Cleverdesk

Idee101 Cleverdesk

Cleverdesk (Assen) is een slim softwarepakket van Idee101, het softwarebedrijf van Maarten Overeem (1981) en Ronald Sijbom (1982). Cleverdesk is een online platform voor bedrijven die werken met mensen en materieel, waarbij het van belang is dat alles en iedereen goed en efficiënt wordt ingezet voor projecten. Voorheen ging een projectleider aan de slag met een lijstje met benodigde mensen en materieel, stuurde dit naar verschillende mensen, waarna er uitvoerig over gecommuniceerd werd. Een dagenlang traject. Met Cleverdesk kan het met één druk op de knop geregeld worden. In het systeem zijn alle beschikbare functies, materieel, werkplaats, locaties, certificaten en alle andere gegevens al ingevoerd en wordt razendsnel berekend en gecommuniceerd wie en wat nodig is, waar en wanneer. Ook kunnen planners en projectleiders, projecten (internationaal) monitoren. Cleverdesk wordt bijna altijd gekoppeld aan andere systemen (financieel, scannen, gps enzovoorts).

Het systeem is tussen 2013 en 2018 ontwikkeld en geperfectioneerd; nu is het tijd voor internationale marketing. Dat gaat goed: bedrijven als Royal Wagenborg hebben inmiddels het voordeel van Cleverdesk ontdekt, in de gas- en olie-industrie is er belangstelling en vrij recent is de eerste buitenlandse klant binnengehaald. Overeem en Sijbom richten zich -samen met inmiddels 8 medewerkers- nu op nieuwe markten in binnen- en buitenland; waaronder de groene chemie. Overal waar projecten worden opgestart waarbij specialistische mensen en materieel zo efficiënt mogelijk moeten worden ingezet, kan Cleverdesk veel winst behalen.

 

Arvick

arvick

Arvick (Hoogeveen) heeft een methode ontwikkeld om met behulp van ultrasoonmetingen te testen of bouten en moeren in bijvoorbeeld windmolens goed vast zitten. Arvick kan met haar techniek grote 120 bouten en moeren in 4 uur tijd vastzetten, daar waar de traditionele methode 12 uur kostte. Het levert een enorme besparing op. CEO Henk van den Berg (1968) ging in 2015 van start en kwam vorig jaar met stip op de 73e plaats binnen in de landelijke MKB-innovatie top 100. De starter maakte in het eerste jaar al winst en is inmiddels internationaal actief.

De doorbraak van Arvick kwam toen het bedrijf gevraagd werd met spoed een windpark op de Noordzee opnieuw vast te zetten. De opdrachtgever vermoedde dat de verbindingen niet deugden en Arvick wist dat gedetailleerd te bevestigen. Momenteel is het bedrijf vooral actief bij meer windparken op de Noordzee, maar ook de nieuwe achtbaan van Attractiepark Slagharen werd aangepakt. De Arvick methode werkt overal waar de veiligheid van verbindingen extra aandacht vereist.

 

Benieuwd?

Benieuwd wie er donderdag wint? Alsmede wie er met de landelijke Young Business Award 2018 vandoor gaat en wie de Sprout-award voor de beste jonge ondernemer van Nederland (onder 25 jaar) wint? Meld je dan aan voor het bijwonen van de finale, die in het Atlas-theater in Emmen wordt gehouden en tevens een interessant netwerk-event is. Aanmelden kan hier: https://www.youngbusinessaward.com/evenementen/finale-young-business-award-2018/