Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

De provincie Drenthe was met Ik ben Drents Ondernemer (IbdO) prominent aanwezig op de Promotiedagen Drenthe, die op 15 en 16 mei in de TT-Hall in Assen werden gehouden. Samen met een aantal ondernemers en andere relaties gaven de mensen van Ik ben Drents Ondernemer een inhoudelijk interessante invulling aan de beurs. Met onder meer de opening door Floortje Dessing, een presentatie van Renate Groenewold over het WK Wielrennen 2020 en een interessante lezing over de Blockchain door Adri Wischmann. Deze lezing werd gehouden in de in het oog springende Drenthe Dome.

assen promotiedagendrenthe201832

assen promotiedagendrenthe20186

Wie vanaf de entree van de beurs rechtsaf ging, werd al snel aangetrokken door de Drenthe Dome en daarnaast de grote rode wand van Ik ben Drents Ondernemer. Naast de mensen van het project zelf, onder wie Mimoent Benali, Toine Straatman en Elise van der Laan, troffen we er ondernemers en coaches van de Ondernemersfabriek Drenthe.

We zagen er onder meer drone operator Frank Staats van Pilot on Demand, die een sterk staaltje techniek in de vorm van de meest moderne drone liet zien. En vertelde over de toepassingen hiervan. Hij stond gebroederlijk naast collega-ondernemers als Arnoud Kuipers van 123 Aftersales en Johan van Tiel van Kwalipro. Ook zagen we er Eelco Bakker en Anna Vellinga van de Ondernemersfabriek, Jan Jacob Hilberdink van Kennispoort Drenthe en Dave de Groot en Emmy Saimi-Roozeboom van MKB Fonds Drenthe, voortdurend in gesprek met passerende ondernemers. Het was bepaald niet extreem druk op de beurs, maar dat bood juist ruimte voor goede gesprekken met de mensen die er wel waren.

assen promotiedagendrenthe201831

 

assen promotiedagendrenthe201829

 

Floortje Dessing
De opening werd verzorgd door Floortje Dessing. Een impressie van de opening is te zien en te horen in een vlog van Anna Vellinga: https://www.youtube.com/watch?v=fmczCzz1sCE. En zie ook http://www.dvhn.nl/drenthe/Floortje-Dessing-start-Promotiedagen-Drenthe-Prachtige-provincie-waar-je-trots-op-moet-zijn-23180685.html.
Tijdens het openingsfeestje hield het MBK Fonds Drenthe een presentatie, waarbij twee relaties van het fonds in het zonnetje werden gezet: de innovatieve Drentse bedrijven Campooz (hippe vouwwagens) uit Assen en Tralaluna (Tiny houses on Wheels) uit Mantinge. Zij kregen heel symbolisch een vruchtenboom en een gieter overhandigd.

 

Blockchainlab Emmen
In de futuristisch ogende en sfeervolle ronde Drenthe Dome werden maar liefst 12 sessies gehouden, waaronder een zeer interessante lezing over Blockchain door Adri Wischmann. De innovatie-expert van Kennispoort Drenthe vertelde heel praktisch en concreet hoe deze enorme database, die decentraal op tienduizenden servers over de hele wereld draait, een revolutie kan ontketenen zoals internet dat een kwart eeuw geleden deed. Het meest bekende voorbeeld is de Bitcoin, maar dit is volgens Wischmann maar een klein onderdeel. Je kunt er veel meer mee. Wischmann liet zien hoe je tekst of bestanden invoert in de Blokchain en hoe de info vervolgens voor eeuwig en onwijzigbaar wordt opgeslagen. Zo kun je contracten, octrooien en andere overeenkomsten betrouwbaar en niet-manipuleerbaar opslaan, zonder tussenkomst van bank, notaris of andere centrale autoriteiten. Een bedrijf als Maersk werkt er al mee, voor de ladingen. Bedrijven kunnen samen zo’n Blokchain opzetten, het is kinderlijk eenvoudig. Wischmann ziet kansen voor supply chains, sharing economy en smart contracts, waarbij de regels van een overeenkomst onveranderbaar zijn ingebakken in de munt waarmee betaald wordt.
Stap voor stap legde de expert in de Drenthe Dome de werkwijze uit, met allerlei nieuwe termen als block, chain, hash, mining en noem maar op. Even wennen allemaal, net als destijds internet, www, e-mail, http en noem maar op.
Interessant is natuurlijk ook hoe het systeem zich juridisch en maatschappelijk ontwikkelt, maar dat weerhoudt Wischmann en andere early adopters er niet van om er mee te experimenteren in het Blockchainlab in Emmen. Wees er bij: via www.bcld.nl en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

assen promotiedagendrenthe201823

 

DiDi
Naast Blockchain informeerde Wischmann de ondernemers net als vorig jaar over Internet of Things, dat nu een stap verder is dankzij het DiDi-initiatief van de provincie Drenthe, om provinciebreed te investeren in het netwerk dat nodig is voor Internet of Things. Ondernemers kunnen ook hier aan meedoen. Zie www.lora-drenthe.nl.

Andere interessante lezingen in de Drenthe Dome gingen onder meer over duurzaamheid (Vepa, Roelofs, MVO Alliantie en Koplopersproject), innovatie (Bakschik Martirosian) en export (Gijs Meijer en Petra Benes, over het Aanvalsplan Internationaal Ondernemen van de Provincie Drenthe).

 

WK Wielrennen
Elders in de TT-Hall waren ook verschillende sessies, waaronder in de Arena een gloedvol betoog van Renate Groenewold over het WK Wielrennen 2020, dat mogelijk in Groningen en Drenthe wordt gehouden (in juni valt de beslissing) en veel verschillende kansen voor het bedrijfsleven biedt. Al was het alleen maar om de 175.000 mensen van elders die op het evenement af komen en de zekere spin-off van 24 miljoen euro. Groenewold introduceerde de Business Kopgroep, voor ondernemers die graag op kop rijden en maximaal mee willen profiteren van het evenement. Ze deed dat samen met de bekende wielrenner/coach Gert Jakobs en met een duo dat al deel uitmaakt van de inmiddels 16 leden tellende kopgroep: Gerrit van Yperen van NL Investeert en Martin Sitalsing van Lentis. Zie www.businesskopgroep.nl.

assen promotiedagendrenthe20187

 

Tony Chocolonely
Eveneens in de Arena sprak Ynzo van Zanten van Tony Chocolonely, om de bij velen inmiddels bekende -maar blijvend interessante- ontstaansgeschiedenis van dit maatschappelijk zeer verantwoorde bedrijf nog eens voor het voetlicht te brengen. Of het nu lag aan het goede verhaal, de gratis reep superlekkere chocola op elke stoel, of beide: het was een enorme publieksmagneet. En terecht. Een voorbeeld voor menig ondernemer, niet alleen op het gebied van mvo, maar ook qua marketing.

assen promotiedagendrenthe20184

 

ZZP Avond
Last but not least werd in de Arena de ZZP Avond gehouden, een vervolg op een eerdere sessie dit jaar in het Provinciehuis. De Provincie Drenthe vroeg en vraagt hoe ze zzp’ers kan ondersteunen om te excelleren. Onder andere Harry Weitering van De Drentse Zaak en Eelco Bakker van de Ondernemersfabriek Drenthe spraken in de Arena, alsmede de zzp’ers zelf, die in het publiek bijna allemaal de microfoon van de presentatoren Toine Straatman en Elise van der laan voorgehouden kregen om hun zegje te doen. Samenwerken was een veelgehoorde term, die avond. Aan Ik ben Drents Ondernemer zal het niet liggen. Samenwerking en stimulering alom, zoals te zien is op www.ikbendrentsondernemer.nl.

assen promotiedagendrenthe20181

assen promotiedagendrenthe20183

assen promotiedagendrenthe20182

 

Tijdens de beurs kwam je de mensen van Ik ben Drents Ondernemer ook her en der bij de standhouders tegen, zoals -op de foto hieronder- bij het bedrijf Bizzky (business talk and whisky tasting); met van links naar rechts Mimoent Benali (IbDO), Elise van der Laan (IbDO), Jannet Noordhof (Bizzky), Ton Soons (Bizzky) en Toine Straatman (IbDO).


assen promotiedagendrenthe20189

 

Tekst en foto's: Erik Riensema, Newz Marketing & Media © 2018.