Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

In een bomvolle Bonifatiuskerk in Vries vond op maandag 9 april 2018 een historische happening plaats. Ruim 140 mensen waren er getuige van hoe die dag geschiedenis werd geschreven. Letterlijk: het Drents Archief en Koninklijke Van Gorcum presenteerden er namelijk de Nieuwe Geschiedenis van Drenthe. Een nieuw standaardwerk dat het vorige geschiedenisboek van Drenthe uit 1985 vervangt.
Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Harm Tjalling Waterbolk (Havelte, 1924), emeritus-hoogleraar in de archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Waterbolk houdt zich zo’n beetje zijn hele leven -en dat is al bijna een eeuw- bezig met de geschiedenis van Drenthe en voerde tal van opgravingen uit in onze provincie.

vries nieuwegeschiedenisvandrenthe vangorcum1
Corinne Rodenburg van het Drents Archief overhandigt het eerste exemplaar van de Nieuwe Geschiedenis van Drenthe aan Harm Tjalling Waterbolk; links van hem burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld, die namens de Drentse gemeenten het tweede exemplaar krijgt. 

Drone-foto’s
Het nieuwe standaardwerk bestaat uit twee delen: 1. Geschiedenis van Drenthe. Een archeologisch perspectief. en 2. Geschiedenis van Drenthe. Een nieuw perspectief. Elk ruim 300 bladzijden en op de cover -heel modern- een drone-foto in vogelvluchtperspectief. Ze worden samen aangeboden in een box, met een al even aantrekkelijke cover.
De boeken -die toegankelijk moeten zijn voor een breed publiek en ook zo zijn geschreven- zijn rijk geïllustreerd met historische foto’s, tekeningen, kaarten, prenten en schilderijen uit de collecties van het Drents Archief, Drents Museum, musea, gemeenten, historische verenigingen en uit particuliere verzamelingen.
Het eerste deel is geschreven door archeoloog Wijnand van der Sanden (Geldrop, 1953), het tweede door historicus Michiel Gerding (Den Haag, 1951). Beide hebben reeds hun sporen verdiend in de Drentse geschiedschrijving en bekronen dit met het nieuwe standaardwerk, dat in de afgelopen vijf jaar is geproduceerd.

Nieuwe opgravingen
De provincie Drenthe vond in 2013 dat er een nieuw standaardwerk moest komen. Sinds het verschijnen van het vorige in 1985 zijn er tal van nieuwe onderzoeken, opgravingen en publicaties verschenen. Ook staat de geschiedenis niet stil, natuurlijk, in de afgelopen 33 jaar is er van alles gebeurd in Drenthe. En dat vinden we terug in het nieuwe werk.
De provincie gunde de opdracht aan het Drents Archief en Koninklijke Van Gorcum, sinds kort elkaars overburen in Assen. Corinne Rodenburg van het Drents Archief en Kor IJszenga van Koninklijke Van Gorcum presenteerden de uitgave maandag vol trots, in een historisch verantwoorde setting: de middeleeuwse Bonifatiuskerk in Vries.

Frank Westerman
Onder andere schrijver Frank Westerman (Emmen, 1964) sprak op de bijeenkomst, en belichtte op onderhoudende wijze zijn Drentse jeugdherinneringen in historisch perspectief; als zoon van een NAM-ingenieur die vanuit Rotterdam naar Nieuw-Schoonebeek kwam. Westerman haalde een boekje tevoorschijn dat zijn ouders destijds hadden gekregen voor de inburgering: ‘Het Drents Volkskarakter’ uit 1946. Met kostelijke quotes over de Drent, bezien door de ogen van de buitenstaander van toen: ‘De Drent is sterk gebouwd, maar loopt gebogen, lijdt aan een gering zelfgevoel en doet oud en vermoeid aan.’
Dat beeld is inmiddels behoorlijk achterhaald; de Drent is in de afgelopen decennia meegegaan in de vaart der volkeren en durft tegenwoordig ook trots te zijn. Zoals alle betrokkenen bij de Nieuwe Geschiedenis van Drenthe dat op het nieuwe standaardwerk zijn.

Benieuwd of die trots terecht is? Zie www.nieuwegeschiedenisvandrenthe.nl en haal 'm in huis (of schenk 'm aan medewekers en relaties).

vries nieuwegeschiedenisvandrenthe vangorcum3

Een bomvolle Bonifatiuskerk in Vries, met op de voorste rij, vijfde van rechts, Frank Westerman en achter hem een trotse uitgever Kor IJszenga.

 

vries nieuwegeschiedenisvandrenthe vangorcum2

Egbert Meyers (Grolloo, 1948) zorgt op de bijeenkomst voor een passend muzikaal intermezzo, met songs over zijn hometown Grolloo, hartje Drenthe.  

 

 

Tekst en foto's: Erik Riensema, Newz Marketing & Media © 2018.