Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

EMMEN - Voor ondernemers was het woensdag en donderdag niet alleen Code Oranje wat het weer betreft, in Emmen gold die code ook voor het netwerken. Daar waar jaren geleden de Bedrijven Contact Dagen Drenthe werden gehouden, het Hampshire Hotel (destijds De Giraf), vond de tweede editie van het qua opzet vergelijkbare event Be Orange plaats. Het aantal bezoekers is nog niet te vergelijken, maar dat kan de komende jaren nog wel goed komen. 

Er ligt in ieder geval een goede basis, waarbij de organisatie wordt gesteund door onder meer de gemeenten Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Hardenberg, alsmede Ik ben Drents ondernemer. En last but not least het Hampshire Hotel zelf, een perfecte locatie voor een sfeervol business-event.

emmen beorange 2018 1

 

Reageerbuisje
Volgens de organisatoren is oranje de kleur van de creativiteit. En dat is te merken. De ruimtes zijn creatief-sfeervol ingericht -met uiteraard veel oranje-, het kennisprogramma is creatief-inspirerend en in de stands vinden we het creatieve neusje van de Drentse economische zalm.
De opening is al even creatief: burgemeesters Peter Snijders van Hardenberg en Bert Bouwmeester van Coevorden en wethouders Bouke Arends van Emmen en Bert Otten van Hoogeveen moeten zo snel mogelijk een reageerbuis vullen met vers geperste jus d’orange. De stropdassen en colbertjes maken plaats voor schortjes, de bestuurders buigen zich over de citruspersen en het is Snijders die als eerste het gevulde buisje omhoog weet te houden, waarmee hij het event opent.

emmen beorange 2018 3

 

Kameraden
We treffen op het event onder meer ondernemer en Hurry Up voorzitter Hendrikus Velzing (rechts op de foto) uit Klazienaveen, die met zijn bedrijf Elektromotoren Emmen op Be Orange staat, en samen met zijn kameraad John Schiphouwer proost op een gezellige beursdag. Die gezelligheid zit er al goed in, zo te zien…

emmen beorange 2018 4

Inspirerend
Bij de stand van Ik ben Drents Ondernemer ontmoeten we drie ondernemers, die zich graag op Be Orange laten inspireren maar zelf ook inspirerend zijn: Frank Staats van Pilot on Demand, Ruben Beuker van Spiro en Laurens Smit van De Lean Smederij.

Pilot on Demand
Staats is drone-piloot (of eigenlijk operator) en is actief in met name de agrarische sector, industrie en vastgoed. Hij is opgeleid en gecertificeerd -ook als instructeur- en schoolt zich voortdurend bij in de zich razendsnel ontwikkelende drone-business. Samen met Willem-Jan Bakker en Egbert Zwiers is hij ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de dronehub op Airport Eelde, waar we het komende jaar nog veel van gaan horen.

Spiro
Beuker is bedrijfsleider van het in 1964 in Emmen opgerichte familiebedrijf Spiro, gespecialiseerd in constructies voor de logistieke sector (laad- en losvloeren, Spiro Floor), spoor- en tramrails, maar ook lokaal actief met het maken van alle soorten constructies en machinedelen van staal, roestvrijstaal, aluminium en andere non-ferro’s. Het 15 medewerkers tellende bedrijf haalt de omzet vooral uit export, naar met name grote afvalverwerkers en cementfabrieken, wereldwijd.

De Lean Smederij
Smit is geen smid, maar smeedt wel slimme bedrijven, als lean consultant. Hij is actief voor het midden- en kleinbedrijf in Noordoost-Nederland. Hij helpt bedrijven die lean willen zijn, met workshops, procesoptimalisatie en feedback. Lean is in de ogen van Smit vooral een continu verbeterproces, waarbij medewerkers worden uitgedaagd -en ook de verantwoordelijkheid krijgen- om slimme oplossingen te bedenken voor het bedrijf.


emmen beorange 2018 5
De ondernemers Frank Staats van Pilot on Demand, Ruben Beuker van Spiro en Laurens Smit van De Lean Smederij, samen met het nietoranjemaarrode duo Elise van der Laan en Toine Straatman van Ik ben Drents Ondernemer.

 

Schaatsen in China
In de Orange Arena worden boeiende inspiratiesessies gehouden, zoals hier door het International Welcome Center North, waar noordelijke ondernemers in contact worden gebracht met internationaal talent, maar ook ondernemers uit het buitenland worden geholpen om in het Noorden een bedrijf te starten. Met inspirerende voorbeelden, zoals bijvoorbeeld een Chinese ondernemer die in het Noorden een schaatsfabriek is begonnen, omdat Chinezen het schaatsen hebben omarmd en de liefhebbers onder hen graag Made in Holland schaatsen willen. Zij willen ook graag oranje zijn...

emmen beorange 2018 6

 

Tekst en foto's: Erik Riensema, Newz Marketing & Media © 2018.