Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

ASSEN - Drenthe is de eerste provincie in Nederland met een eigen LoRa-netwerk. Momenteel worden -verspreid over de provincie- 32 LoRa-antennes op hoge gebouwen en masten geplaatst, die allemaal verbonden zijn met een server in de zendmast in Hoogersmilde. Begin januari is het netwerk overal in Drenthe en voor iedereen bereikbaar. Het biedt oneindig veel mogelijkheden. Praten met garagedeuren bijvoorbeeld, zo vernamen we maandagavond van initiatiefnemer en LoRa-expert Adri Wischmann uit Emmen, tijdens de kick-off in het Provinciehuis in Assen.

didi1

Met dit kleine en goedkope apparaatje kan iedereen straks het Drentse LoRa-netwerk op.

'De garagedeur is misschien wel het meest duidelijke voorbeeld. Dat we met een afstandsbediening de garagedeur open en dicht kunnen doen is bekend. Maar de garagedeur kan straks ook terugpraten, met een sensor, een zendertje en een klein antennetje van 8 centimeter, dat met het LoRa-netwerk verbonden is. Dan krijg je bijvoorbeeld op je smartphone een seintje van de deur dat ie open staat, terwijl het donker en koud is. Waarna je 'm op afstand dicht kunt doen', schetst Wischmann. Iedereen kan deze toepassing zelf in elkaar zetten, een paar euro aan materiaal is voldoende.

Lange golf
LoRa (Long Range) is een frequentie van 868 mhz, die vrij gebruikt mag worden. Het voordeel van deze lange golf is dat het een bereik tot wel 700 km heeft en heel weinig stroom gebruikt (een kleine knoopcelbatterij is voldoende om tot 10 jaar lang te communiceren). Je kunt er geen grote datapakketten mee versturen zoals via het gangbare internet, maar dat hoeft ook niet bij een simpele ja-nee communicatie (garagedeur open of garagedeur dicht, licht of donker, warm of koud). De communicatie wordt wel versleuteld, om te voorkomen dat onverlaten moeiteloos garagedeuren kunnen openen.

DIDI
Het nieuwe Drentse LoRa-netwerk heeft de naam DIDI meegekregen: Drents Internet der Dingen Initiatief, vrij naar Internet of Things, dat wereldwijd via LoRa-netwerken aan het ontstaan is. Enkele jaren geleden ontwikkeld in Amsterdam, is het inmiddels in 90 landen en 540 steden operationeel. Naar verwachting zullen er in 2050 meer dan 100 miljard apparaten op aangesloten zijn.

Slimme regenmeter
In Drenthe zijn allerlei toepassingen in de maak, niet alleen van vooruitstrevende particulieren, maar ook van bedrijven en instellingen. Zo presenteerde Jan Hadders van het bedrijf Dacom uit Emmen maandagavond een slimme regenmeter, die via het LoRa-netwerk boeren exact kan informeren over de hoeveelheid regen per perceel. In Zuidbarge komt binnenkort een proefopstelling.

Meldkamer
De Meldkamer Noord-Nederland gaat ook iets met DIDI doen. Wat precies is nog niet bekend, daarover wordt de komende tijd gebrainstormd. Maandagavond werd alvast een overeenkomst met de provincie ondertekend. Wischmann noemde wel als voorbeeld dat er een seintje naar de meldkamer kan gaan als ergens in Drenthe een AED-kastje wordt geopend. Of wat te denken van een seintje naar de ambulance van een openstaande brug op de route.

didi2
Gedeputeerde Henk Brink (rechts) bekrachtigt de DIDI-overeenkomst met Marjan van Ewijk, Hoofd Meldkamer Noord-Nederland. Links LoRa-expert en initiatiefnemer Adri Wischmann.

Zorgsector
Tijdens de bijeenkomst lepelde Wischmann een waslijst aan voorbeelden op, 'en ik kan met gemak uren doorgaan'. Voorbeelden uit de agrarische sector, uit de infrastructuur, maar ook uit de zorg. 'Een wc-deur kan een seintje geven dat ie meerdere keren per dag open en dicht gaat, waarmee je dagelijks kunt monitoren of de bewoner nog leeft. Een valsensor kan melden dat iemand valt.'
Gedeputeerde Henk Brink ziet vooral in de zorgsector grote kansen voor Drenthe. De provincie biedt het DIDI-netwerk gratis aan, voor non-profit doeleinden en voor innovatieve startups. Voorwaarde is wel dat de data openbaar worden gemaakt en dat er showcases worden gepubliceerd. Dat kan anderen weer inspireren.

Prutsavonden
Wie iets met het LoRa-netwerk wil, kan zich melden op www.lora-drenthe.nl. Daar komen straks ook de showcases op. De data die via Internet of Things al openbaar zijn, zijn te vinden op www.dataplatform.nl. Verder zijn er de komende tijd her en der in de provincie 'Prutsavonden', workshops waar deelnemers onder leiding van Wischmann zelf LoRa-toepassingen in elkaar kunnen 'prutsen'. Aanmelden kan via www.meetup.com/Drenthe-Lora-Meetup/. Noordbizz was al eens op zo'n prutsavond; zie http://www.noordbizz.nl/reportages/12642-met-blokjes-spelen-om-bij-te-blijven.

 

didi3

Onder het genot van een door de provincie aangeboden pizza werd er maandagavond al volop gebrainstormd over de mogelijkheden die DIDI biedt.

 

Tekst en foto's: Erik Riensema, Newz Marketing & Media © 2017.