Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

ASSEN - Zo’n 150 ondernemers uit de regio Groningen-Assen togen dinsdagavond naar het provinciehuis in Assen, voor de MKB Ondernemersavond. De tweede van 2017, georganiseerd door onder meer MKB Noord, gemeentes Assen en Groningen en de provincie Drenthe, met als centrale thema ‘coaching’. We treffen dan ook veel coaches onder het publiek, alsmede ondernemers die al dan niet gecoached (willen) worden.

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 14

Vallen en opstaan
Wie zeker veel gecoached is, is de Asser ondernemer en voormalig topschaatser Renate Groenewold. Zij houdt een boeiend betoog over haar sportcarrière en dan met name over haar coach Gerard Kemkers. Ook over wat coaching voor haar betekende en wat het voor ondernemers kan betekenen.
Momenteel probeert ze zelf als coach haar weg te vinden, en dat gaat met vallen en opstaan. Wat ze als geen ander heeft geleerd op het ijs. Mooi is het spontane applaus van de zaal na een filmpje dat Renate laat zien, over haar WK Allround titel in 2004.
Haar enthousiasme werkt aanstekelijk; ongetwijfeld gaat ze in de zakenwereld nog veel bereiken met haar coachingactiviteiten (zie www.renategroenewold.nl). Ook zet ze zich er momenteel sterk voor in om het WK Wielrennen in 2020 naar het Noorden te halen.

Wat wil je bereiken?
Naast Renate mogen de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra, MKB Noord voorzitter Gerard Kremer en de coaches Robert Wielinga (Ondernemer coacht Ondernemer) en Geert Kamps (Windeffect) de zaal warm maken voor coaching. Met quotes als:
‘Coachen helpt je om je doel helder te krijgen.’
‘Even niet in je onderneming maar aan je onderneming werken.’
‘Er moet ook een klik zijn tussen coach en ondernemer; daar kan een matchmaker voor zorgen.’
‘Coachen begint vooral bij jezelf: wil je jezelf openstellen.’
‘Een simpel coachingmodel bestaat uit 3 vragen: Wat wil je bereiken? Wat voor stappen heb je zelf gezet? Waar heb je nog niet aan gedacht?’

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 8
Geert Kamps

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 10
Renate Groenewold

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 11
Gerard Kremer

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 12
Tjisse Stelpstra, geflankeerd door het wervelende presentatieduo Van Straat (rechts) tot Laan (links).

Explosieve groei
Na deze wijsheden een heuglijk moment, want Ondernemer coacht Ondernemer is aan het 200e coachingtraject toe. De gelukkige die dit 200e traject in gaat is Jos Blom van B&G Foodfactory. De ijs- en chocolademaker uit Surhuisterveen groeit explosief, met inmiddels een omzet van boven het miljoen. Hij wordt vanaf nu gecoached door Robert Wielinga, over hoe verder om te gaan met deze groei. Als cadeau mag Jos een gratis coachingsessie weggeven aan een andere ondernemer. En dat gebeurt meteen; de eerste de beste ondernemer die naar Jos toeloopt -Simon Kooger van DTC uit Groningen- om aan te geven dat hij er wel belangstelling voor heeft; krijgt ‘m ook van Jos, die deze ondernemingszin graag beloont.

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 4
Heuglijk moment: vlnr. Laan, Simon Kooger, Jos Blom en Straat. 

Groningen meets Assen
Na dit heuglijk moment en de afrondende woorden van het wervelende presentatieduo Van Straat tot Laan, verplaatst een deel van het gezelschap zich naar de bijzaal, waar enkele coaches korte 1-op-1 sessies houden. Daar wordt goed gebruik van gemaakt, al ontkomen we niet aan de indruk dat vooral het broodjesbuffet vóór en de netwerkborrel ná het formele gedeelte meer in trek zijn bij de aanwezige ondernemers. Want er wordt vooral genetwerkt, deze avond. En dan niet alleen in eigen kring, maar nu ook eens buiten de provinciegrens.
We zien een gebalanceerde mix van Groninger en Asser ondernemers die enthousiast connecties aanhalen of aanknopen. Daar rollen heel wat vervolgafspraken uit, want zo ver liggen beide steden nu ook weer niet van elkaar. Helemaal niet als de nieuwe fietssnelweg Groningen-Assen straks klaar is. Renate Groenewold zal er ongetwijfeld heel wat kilometers op afleggen. En wellicht zien we dan wel het fenomeen fietsend coachen nieuw elan krijgen in deze regio. Misschien is dat idee deze avond wel geboren of gaat een groep Asser ondernemers op de fiets naar de volgende MKB Ondernemersavond, die op 3 oktober in Groningen is. Check: www.mkbondernemersavond.nl.

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 16

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 15

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 13

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 9
Volop hilariteit, als de presentatoren en sprekers het publiek zo gek krijgen om in rijen tegenover elkaar te gaan staan om losjes met elkaar kennis te maken... zie ook de video op YouTube.

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 7

 

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 6

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 1

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 2

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 3

assen mkbondernemersavond foto erikriensema noordbizz 5

Tekst en foto's: Erik Riensema, Noordbizz.