Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

EMMEN - Media Distillery uit Amsterdam heeft dinsdagavond de Young Business Award 2017 gewonnen. BMTEC uit Emmen werd verkozen tot Drentse Startup van 2017 en Bit Sensor uit Eindhoven mag zich Beste Jonge Ondernemer van 2017 (Sprout 25 onder de 25) noemen.

De drie wonnen hun prijs ten overstaan van een volgepakt Atlas Theater in Emmen, na een pitch voor de verschillende jury's en het publiek. Niemand minder dan Prins Constantijn kwam ook even pitchen: niet voor zichzelf of het Koninklijk Huis, maar voor de organisatie StartupDelta waarvan hij ambassadeur is. In zijn bijzijn vond tevens de kick off plaats van de New Energy Challenge van onder meer Shell.

En YBA-jurylid Stef van der Ziel maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuwe actie van Top Dutch aan te kondigen. Dit alles bijeengepraat door Jort Kelder, die het publiek net als vorig jaar prima wist te entertainen, met zijn soms gewaagde maar immer spitsvondige opmerkingen. Last but not least kon er ook nog eens stevig worden genetwerkt in het Atlas Theater. Kortom: een topavondje voor ondernemend Drenthe.

emmen youngbusinessaward drenthe 2
Presentator Jort Kelder interviewt YBA-winnaar Roland Sars van Media Distillery, onder het toeziend oog van gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe en juryvoorzitter Ben Woldring.

Media Distillery (http://www.mediadistillery.com/), dat een systeem heeft ontwikkeld waarmee beeld en geluid realtime doorzoekbaar is op basis van onder meer gezichtsherkenning, liet in de YBA-finale de bedrijven Parkeagle (Amsterdam), Jake Food (Groningen), Inkless (Delft) en CC Diagnostics (Groningen) achter zich. Alle vijf pitchten een minuut voor het publiek, en deden dat uitermate professioneel. Om daarvoor en daarna kritisch aan de tand te worden gevoeld door Jort Kelder en de jury, bestaande uit Ben Woldring, Arko Van Brakel, Stef van der Ziel en Robert Verwaayen.

Vervolg op Top Dutch
Jurylid Van der Ziel trad zelf ook nog even voor het voetlicht, met de aankondiging van een vervolgactie van Top Dutch, dat eerder opzien baarde met de actie om Tesla naar het Noorden te halen. Het publiek kreeg het verzoek om een speciaal brilletje op te doen en te kijken naar een scherm, waar echter niet veel meer op kwam te staan dan een datum: 19 juni. Kortom: hou die datum in de gaten! Zie https://www.topdutch.com/.

emmen youngbusinessaward drenthe 4

 

Drentse Startup 2017
Een bedrijf dat we ook zeker in de gaten moeten houden is BMTEC uit Emmen. De producent van kunststof onderdelen en halffabricaten die met een bijna volledig geautomatiseerd proces de concurrentie met lagelonenlanden aan kan, speelde zich opnieuw in de picture en verwierf de eerste Drentse Startup 2017 titel. Voor deze nieuwe verkiezing hadden zich 41 Drentse startups aangemeld. Gedeputeerde Henk Brink riep bij de uitreiking jonge bedrijven op zich aan te melden voor de verkiezing van volgend jaar, want een vervolg -in samenhang met de Young Business Award- gaat er zeker komen. Zie www.drentsestartup.com.

emmen youngbusinessaward drenthe 3

Bakschik Martirosian van BMTEC neemt de prijs in ontvangst, temidden van de juryleden Yvonne Kooi (Goedewaagen), Ralf Herbers (Rein Advocaten), Dave de Groot (MKB Fonds Drenthe) en gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe.

De speciale Drentse verkiezing is een prima aanvulling op de landelijke YBA en Sprout 25 onder de 25. Het gaf de verkiezingsavond, perfect georganiseerd door Niels Palmers van de Stichting Young Business Award, een mooi regionaal tintje. 

Prins Constantijn
Een mooi Koninklijk tintje kwam van Prins Constantijn, die in Emmen alle Nederlandse startups een hart onder de riem kwam steken. Geprikkeld door Jort Kelder hield de ambassadeur van StartupDelta een warm pleidooi voor startups en wat zij voor de Nederlandse economie kunnen betekenen. Hij riep het bestaande bedrijfsleven op zich meer open te stellen voor startups en het stimuleren van deze jonge innovatieve bedrijven niet alleen aan de overheid over te laten. 'We hebben al een ongelooflijk goed ondernemersklimaat in Nederland, de infrastructuur voor ondernemers is hier beter dan in Silicon Valley, met de technische universiteiten, stimuleringsmaatregelen en een sociaal vangnet. Maar we kunnen meer bereiken als bestaande bedrijven de startups gaan omarmen en private fondsen ze gaan funden. Dan kunnen we internationaal veel bereiken en met elkaar zodoende het ondernemerschap stimuleren', aldus de prins, die de ambitie uitsprak om in Nederland het beste ecosysteem voor startups van de wereld te realiseren. Zie https://www.startupdelta.org/.

emmen youngbusinessaward drenthe 5

New Energy Challenge
Shell speelde meteen op het verzoek van de prins in door -samen met Rockstart en Yes!Delft- op het podium in Emmen de kick off te geven van de New Energy Challenge. In deze nieuwe competitie worden startups uitgedaagd met innovatieve en schaalbare oplossingen voor de energietransitie te komen. De finale vindt plaats tijdens het StartupFest 2017 dat in september in Amsterdam wordt gehouden. Zie http://newenergychallenge.com/.

 

Aan aandacht in ieder geval geen gebrek voor de Nederlandse startups. En terecht: ze bedenken en maken mooie dingen, en doen dat superprofessioneel, zo bleek dinsdagavond. Op naar de volgende Young Business Award. Zie http://www.youngbusinessaward.com/.

 

 

 

Tekst en foto's: Erik Riensema.