Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

HOOGEVEEN - Een presentatie van Tom Coronel is een aaneenschakeling van anekdotes en oneliners. Inspirerend en geen minuut vervelend. De ondernemende coureur was op dinsdag 2 mei in Hoogeveen, om twee Drentse business-events op te luisteren: als spreker op de Startersdag Drenthe in Ondernemershotel De Compaen en aansluitend als host tijdens de semi-finale van de Young Business Award in De Tamboer.

hoogeveen yba tomcoronel3 Edited

Voor een gehoor van startende en gearriveerde ondernemers strooit Coronel ’s middags in De Compaen met mooie metaforen uit de racewereld, als inspiratie voor succesvol ondernemen. ‘De voorruit is groter dan de achteruitkijkspiegel.’ Ofwel: ‘Als je een fout maakt, accepteer het, leer er van, versterk de zwakste schakel en kijk vooral weer heel snel vooruit.’

Ondernemen is een dynamisch avontuur voor Tom -en zijn tweelingbroer Tim (‘die herken je aan de moedervlek op zijn wang, het puntje op de i’), net als racen: ‘Je bent constant in beweging, aan het accelereren en vooruit aan het kijken. Maar je moet ook bijtijds op de rem trappen. Om daarna op het juiste moment weer te accelereren. Puur op gevoel. Je rijdt op gevoel, je onderneemt op gevoel.’

Bertus van Hamersveld
Vol trots vertelt Coronel over zijn opa Bertus van Hamersveld, de motorcoureur die tweede werd op de allereerste 500 cc-wegwedstrijd in Nederland: de TT van Assen in 1925. Van Hamersveld mocht eerst niet meedoen omdat zijn motor niet aan de eisen voldeed. Waarop hij snel op en neer naar Hilversum reed om de motor aan te passen om toch mee te kunnen doen.
‘Opgeven is geen optie. Het kan niet? Het kan veel vaker dan je denkt!‘, is de les van de opa van Tom Coronel, die zelf ondanks allerlei tegenslagen tot twee keer toe de Dakar-race uitreed, in 2015 als reporter voor RTL. Die binnenkort als één van de eerste Nederlanders meegaat met een commerciële ruimtevaartvlucht. Die in 2011 E-commerce ondernemer van het jaar werd, mede dankzij de nieuwste technologieën die hij voortdurend toepast in de webshops die hij runt.

YouTube
In dat kader heeft Coronel nog een aantal tips voor ondernemers die ook online actief zijn -en wie is dat nou niet: ‘Na Google is YouTube de tweede en snelstgroeiende zoekmachine. Zorg dat je goede video’s maakt voor je business -wat je ook verkoopt of doet, zet ze op YouTube en embed ze in je website. Je komt dan bovenaan in de organische zoekresultaten van Google, dat YouTube al opgekocht heeft, en bovendien bereik je dan de jonge generatie, die YouTube als zoekmachine gebruikt. En ook niet meer op Facebook zit, want dat is oma’s medium. Het is veel zinvoller om met Snapchat bezig te gaan. Dit medium leverde niet voor niets 24,5 miljard op de beurs op. Daar moet iets uit komen. Wees er op tijd bij!’

 

Young Business Award
‘s Avonds is Coronel -iets ingetogener- host tijdens de tweede semi-finale van de Young Business Award, die zo’n 200 ondernemers naar De Tamboer trekt. Hij toont zich evenals de jury en het publiek onder de indruk van het hoge niveau waarop de zes finalisten inmiddels acteren. Het is dan ook niet eenvoudig voor de jury om er twee uit te pikken. Maar het is gelukt: de startups Inkless uit Delft en Media Distillery uit Amsterdam gaan door naar de finale op 6 juni in Emmen.

Ze nemen het op tegen drie andere finalisten; de twee in Assen gekozen bedrijven Jake en Parkeagle (beide uit Amsterdam); alsmede het bedrijf dat de meeste stemmen op Sprout vergaart. Dat wordt over twee weken bepaald. Het bedrijf CC Diagnostics uit Groningen staat momenteel bovenaan de lijst. Zie https://www.sprout.nl/lijsten/young-business-award-2017

De finale vindt plaats in het Atlas Theater in Emmen en wordt bijgewoond door Prins Constantijn. Jort Kelder is deze avond de presentator. Ondernemers kunnen het event na aanmelding gratis bijwonen. Zie http://www.youngbusinessaward.com/evenementen/finale-young-business-award-2017/


Meer over de Startersdag Drenthe en de YBA semi-finale in Hoogeveen op DvhN:

http://www.dvhn.nl/drenthe/Coureur-en-zakenman-Coronel-%E2%80%98Gokken-doe-je-maar-in-het-casino%E2%80%99-22182475.html 

http://www.dvhn.nl/economie/Media-Distillery-en-Inkless-door-naar-finale-Young-Business-Award-22182975.html 

Reportage over de vorige YBA semi-finale in Assen op Noordbizz:

http://www.noordbizz.nl/reportages/12631-niet-winnende-hyperloop-steelt-de-show-op-halve-finale-yba

 

hoogeveen yba tomcoronel1

Gouden tickertapes voor de winnaars van de tweede semi-finale van de Young Business Award in Hoogeveen, met van links naar rechts juryvoorzitter Ronald Klarus van yspeert advocaten, Roland Sars van Media Distillery, host Tom Coronel, Arnaud van der Veen van Inkless en wethouder Bert Otten van de gemeente Hoogeveen. Foto: Erik Riensema.

 

hoogeveen startersdagdrenthe tomcoronel1 Edited

Albert Koerts van de Kamer van Koophandel verzorgt een inspiratiesessie over het starten van een eigen bedrijf op de Startersdag Drenthe. Foto: Erik Riensema.

 

hoogeveen startersdagdrenthe tomcoronel4 Edited

Eelco Bakker van de Ondernemersfabriek Drenthe verzorgt een inspiratiesessie over pitchen. Foto: Esther Hardon.

 

hoogeveen startersdagdrenthe tomcoronel2 Edited

Er wordt volop genetwerkt op de Startersdag Drenthe, met van links naar rechts Gea Weerts van de gemeente Hoogeveen, vice-voorzitter Ewout Klok van STiB Hoogeveen en Daphne van der Wilt van Assistance 4 You. Zij is met haar bedrijf gevestigd in Ondernemershotel De Compaen, actief voor STiB Hoogeveen en Ondernemersfabriek Hoogeveen, en mede-initiatiefnemer en -organisator van de eerste Startersdag Drenthe. Foto: Erik Riensema.

 

hoogeveen startersdagdrenthe tomcoronel3 Edited

'Hotelier' Roelof Linde (links) van Ondernemershotel De Compaen overhandigt op de Startersdag Drenthe het eerste exemplaar van ‘Compaenisten’, een brochure met reportages over bedrijven die in De Compaen gevestigd zijn, aan wethouder Bert Otten van de gemeente Hoogeveen. Foto: Erik Riensema.

 

hoogeveen startersdagdrenthe tomcoronel5 Edited

Een geanimeerd onderonsje tussen Tom Coronel en Daphne van der Wilt. Foto: Esther Hardon.

 

hoogeveen startersdagdrenthe tomcoronel10 Edited

Tom Coronel is ook tussen de optredens door volop aan het woord, hier met drie 'compaenisten', ondernemers die Ondernemershotel De Compaen gevestigd zijn. Foto: Esther Hardon.

 

hoogeveen startersdagdrenthe tomcoronel11 Edited

Wethouder Bert Otten van de gemeente Hoogeveen (links) in gesprek met gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe tijdens de Startersdag Drenthe. Foto: Esther Hardon.

 

hoogeveen startersdagdrenthe tomcoronel12 Edited

Bloemen van gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe voor Roelof Linde van Ondernemershotel De Compaen; als blijk van waardering voor het organiseren van de eerste Startersdag Drenthe in Hoogeveen. Foto: Esther Hardon.

 

Tekst: Erik Riensema, Noordbizz.

 

Foto's: Erik Riensema en Esther Hardon.