Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

emmen stenden kennispoort internetofthings1

EMMEN - ‘Je auto rijdt straks in een drukke stad naar een lege parkeerplaats. Je wasmachine geeft een seintje aan de leverancier zodra een onderdeel aan vervanging toe is. Je loopt de supermarkt uit met je kar vol boodschappen en krijgt een appje met wat je gekocht hebt en wat er van je rekening is afgeschreven.‘

Drie willekeurige slimmigheden die te danken zijn aan Internet of Things (IoT).

‘Het is the next big thing na mobiele telefonie en internet; het gaat groter worden dan Facebook. En elke ondernemer kan er iets mee’, weet IoT-expert Adri Wischmann. De ondernemer spijkert studenten en collega-ondernemers bij over het nieuwe fenomeen, samen met docent Victor Peters van Stenden Hogeschool. Dat gebeurt in het gloednieuwe IoT-lokaal van de HBO-instelling aan de Van Schaikweg in Emmen. Noordbizz woonde er onlangs een workshop voor ondernemers bij, georganiseerd door Kennispoort Drenthe (waaraan Wischmann als innovatie-adviseur verbonden is).

 

Little Bits
We leren zelf een IoT-toepassing in elkaar te knutselen, met magnetische blokjes (Little Bits). Techniek op Lego-niveau, maar juist daarom heel goed voor leken om het principe van IoT te doorgronden: het principe ‘sense-communicate-act’.
Een groep deelnemers koppelt een sense-blokje met een kantelsensor aan een communicatie-blokje. Dat blokje is via internet verbonden aan een app, waarmee je online kunt programmeren wat er gebeuren moet als er een kanteling wordt gedetecteerd. Namelijk: het laten afgaan van een buzzer in het act-blokje. Wat al snel tot grappen en grollen leidt, als de groepen elkaars act-blokjes aansturen en na enige minuten het getoeter niet van de lucht is in het IoT-lokaal.

 

Nieuwe businessmodellen
Het knutselen leidt niet alleen tot hilariteit, maar ook tot het inzicht dat je met het principe sense-communicate-act de leukste dingen kunt bedenken binnen je eigen business. ‘Er ontstaan allerlei nieuwe businessmodellen, die de wereld in rap tempo veranderen. Dat gebeurt nu al. Denk aan Uber, denk aan AirBNB, denk aan Netflix. Ook in het zakenleven. Schiphol koopt geen lampen meer van Philips, maar koopt een hoeveelheid licht in. Het is aan Philips om te zorgen dat het licht op Schiphol het altijd doet en daarom ontwikkelt het bedrijf in rap tempo devices die op tijd detecteren als een lamp dreigt uit te vallen. Het zijn deze nieuwe business-modellen, die gebaseerd zijn op IoT en de ontwikkeling ervan versnellen’, aldus Wischmann. Hij is met zijn bedrijf IoT Nederland vanuit Emmen actief voor mkb-ondernemers: ‘We krijgen ideeën op een servetje aangereikt en maken er IoT-oplossingen van.’

 

LoRa-netwerk
IoT maakt voor een deel gebruik van het internet zoals wij dat kennen, maar ook van WiFi, Bluetooth en het nieuwe LoRa-netwerk. Wischmann verwacht veel van dit netwerk en ziet grote kansen voor een regio die er in gaat investeren. Drenthe, bijvoorbeeld.
Het LoRa (Long Range) netwerk werkt net als WiFi met routers die via antennes draadloos communiceren, maar dan met een smalle bandbreedte. Daardoor kunnen ze op veel grotere afstand van elkaar staan en is er minder energie voor nodig.
Voorwaarde is wel dat de informatie die over dit draadloze netwerk gaat relatief simpel is en in kleine pakketjes kan worden verstuurd. Maar dat is bij sense-communicate-act juist het geval.
Waar een WiFi-router op enkele tientallen meters geen bereik meer heeft en constant aan de stroom moet staan; heeft een LoRa-router een bereik van 1 (stad) tot 12 (platteland) kilometer en volstaat een klein batterijtje, dat een leven lang meegaat.
Het biedt volgens Wischmann interessante mogelijkheden voor smart connected devices op het platteland. En dus daagt er aan de horizon een voorsprong voor Drentse ondernemers die Internet of Things in de vingers krijgen. De blokjes liggen klaar in Emmen. 

 

nl.wikipedia.org/wiki/Internet_der_dingen

www.iotnederland.nl

www.kennispoortdrenthe.nl

 

emmen stenden kennispoort internetofthings adriwischmann

Adri Wischmann

 

emmen stenden kennispoort internetofthings victorpeters

Victor Peters

 

emmen stenden kennispoort internetofthings2


Tekst: Erik Riensema.

Foto’s: Richard Broekhuijzen, www.bfotografie.nl.