Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

VEENDAM - Alsof er niets veranderd was, kwam een aantal voormalige sponsors van SC Veendam afgelopen vrijdag bijeen in stadion De Langeleegte. Dit op uitnodiging van voormalig speler en clubicoon Henk ‘broezen’ de Haan, die in het geelzwarte bolwerk een netwerkbijeenkomst organiseerde onder de naam Veendam Verbindt.

noordbizz veendamverbindt1

Maritieme Bar
Een groep van 26 ondernemers is op deze vaste Veendam-vrijdag bijeen om gezellig te netwerken en een vorkje te prikken in de Maritieme Bar, met zicht op het hoofdveld en de tribunes.
Het enige verschil met vroeger: er wordt geen balletje getrapt op het hoofdveld en de tribunes zijn akelig leeg. Er wordt geen betaald voetbal meer gespeeld in Veendam, sinds het faillissement in maart 2013. Dat spijt ook de sponsors nog steeds als haren op hun hoofd. ‘We missen het betaald voetbal, we missen de contacten, we missen het alibi om op vrijdagavond gezellig wat met elkaar te drinken’, verwoordt Henk de Haan het gevoel van de aanwezige en niet-aanwezige sponsors.
Dat wordt door iedereen beaamd. Veel sponsors komen voor het eerst sinds vier jaar weer in het stadion en worden overmand door nostalgie. Rob Wierenga van Yard-IT ziet tot zijn grote verrassing het bord met het logo van zijn bedrijf nog boven de tribunes hangen.

Joop Gall
Voormalig speler en trainer Joop Gall gooit er een schepje bovenop; door prachtige anekdotes te vertellen uit zijn roemruchte SC Veendam-verleden. Het levert hem veel bijval op.
Ook hoort Henk de Haan de Groninger nog even uit over zijn recente avonturen in de Oekraïne, waar hij afgelopen najaar hoofdtrainer was van Stal Kamjanske. Gall was er succesvol, maar stapte in januari op, omdat hij zich niet kon vinden in de manier waarop er daar met het voetbal wordt omgegaan.
Terug in zijn geliefde provincie probeert hij het opnieuw op het hoogste niveau in binnen- en buitenland. En wat zou het dan mooi zijn als een nieuw professioneel SC Veendam op dat niveau zou spelen…

Koos Gjaltema
Het betaald voetbal terug in Veendam: dat is iets waarover iedereen stilletjes of hardop droomt in de regio. Eddy Woltjer laat namens de voormalige hoofdsponsor Koos Gjaltema weten dat deze in ieder geval nog steeds verbonden wil blijven aan de Langeleegte en daar ook geld voor over heeft: ‘We hopen dat er weer wat gaat gebeuren hier.’
Op zich gebeurt er al wat: de amateurs van Veendam 1894 -waaruit in 1954 SC Veendam ontstond- spelen in het stadion en vanuit deze club zijn er al een tijdje initiatieven gaande om de tijden van het betaald voetbal te laten herleven.
In dat kader is het initiatief van Henk de Haan wellicht een volgende belangrijke stap; door ook de voormalige sponsors en andere ondernemers weer naar het stadion te halen. Dit in samenwerking met Christa Bollegraaf en Jan Dirk Zwerver van de Groningse netwerkorganisatie Martini Business.

Netwerken
Sowieso is er behoefte aan een goede netwerkgelegenheid in de Veenkoloniën, zo blijkt uit de verhalen van de 26 aanwezigen, die stuk voor stuk kort pitchen. Want er zijn niet alleen ‘Kolonisten’; er is ook een nieuwe lichting ondernemers die nog nooit op de Langeleegte zijn geweest, maar graag willen netwerken in Veendam. ‘En daar is dit toch een hele mooie plek voor, of niet soms’, zegt Henk de Haan met zijn onmiskenbaar enthousiasme. Aan hem zal het zeker niet liggen. Op vrijdag 21 april is de volgende bijeenkomst. Ongetwijfeld zal De Haan dan weer een andere boeiende spreker uit de illustere geschiedenis van SC Veendam weten te strikken, in navolging van Joop Gall.

Met een heerlijk buffet van Hotel Parkzicht, die de catering in het goed geconserveerde stadion verzorgt, wordt deze eerste bijeenkomst van Veendam Verbindt besloten. Normaal gesproken zouden de sponsors na het eten met een biertje of ander sapje in de hand van de wedstrijd genieten, maar dat is deze vrijdagavond niet het geval. Nog niet.

noordbizz veendamverbindt3

 

noordbizz veendamverbindt2

 

Meer info over Veendam Verbindt via www.henkdehaan.org of www.martinibusiness.com.

 

Tekst en foto’s: Erik Riensema.