Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

assenyoungbusinessaward1

Er werden even wat wenkbrauwen gefronst, toen maandagavond de vijfde kandidaat voor de finale van de Young Business Award 2016 het podium van De Nieuwe Kolk in Assen betrad. De 54-jarige ondernemer Edwin van der Heide past nu niet meteen in het heersende beeld van een jonge startup. En zijn woonplaats Rijpwetering (bij Leiden) is ver verwijderd van Assen, Emmen en Hoogeveen, waar de voorrondes en de finale van de Drentse verkiezing werden en worden gehouden. Maar presentator Atze J. Lubach wist het publiek er op enthousiaste wijze van te overtuigen dat Van der Heide wel degelijk terecht op de planken stond.

Want bij ‘Young’ gaat het niet om de leeftijd van de ondernemer, maar van het bedrijf. Van der Heides nieuwste bedrijf McNetiq is nog vrij jong. En wat de woonplaats betreft: het is een landelijke verkiezing, waarvoor zich ruim 100 ondernemers uit het hele land hebben aangemeld. Van hen mochten 18 door naar de drie voorrondes. In deze voorrondes zijn telkens twee ondernemers geselecteerd voor de finale, die op 14 juni in het nieuwe Atlastheater in Emmen wordt gehouden. Bij de voorrondes in Emmen en Hoogeveen werden Athom, EC2C, BMTEC en Motial gekozen. Maandagavond in Assen kwamen er de laatste twee bij; naast genoemde McNetiq het bedrijf 24sessions van de 33-jarige Rutger Teunissen uit Utrecht.

De vier anderen die maandagavond in Assen voor het voetlicht traden waren Mike van Holstein (42) van Health Coin uit Assen, Jordi Hillenga (19) van JPA Pizza uit Hoogezand, André Nienhuis (23) van Kurk24 uit Westerbork en Thijs Verheul van United Wardrobe uit Utrecht. Stuk voor stuk leuke en boeiende startups, maar hun pitches en ondernemingsplannen moesten het bij de deskundige jury onder leiding van Ronald Klarus van Yspeert vwl advocaten afleggen tegen die van Van der Heide en Teunissen.

assenyoungbusinessaward2

Zo’n 80 bezoekers streken op deze warme maandagavond neer in het al even warme pluche van de Rabozaal in De Nieuwe Kolk, voor een entertainende avond. Met tussen de pitches door een ondernemerspanel met onder meer de ondernemende en liberale Drent in het parlement Erik Ziengs. Die aan het eind van de avond de finaletickets mocht overhandigen aan het winnende duo, om daarna bij de borrel en de bitterbal nog eens gezellig door te praten over onder meer de definitie van jong en startup.

Eelco Bakker van de Ondernemersfabriek Drenthe verwoordde die definitie het duidelijkst: ‘Een jonge onderneming die al even bezig is met iets dat innovatief en vernieuwend is, schaalbaar is, groeipotentie en internationale mogelijkheden heeft.’ En dat geldt zeker voor de magneten van McNetiq die onder meer steigers aan grote metalen objecten vastklinken en voor de online dienst van 24sessions die mensen via videochat in verbinding brengt met de juiste expert.

 

assenyoungbusinessaward3
De prijsuitreiking van de voorronde in Assen, met vlnr. Rutger Teunissen van 24sessions, juryvoorzitter Ronald Klarus, liberale Drent in het parlement Erik Ziengs en Edwin van der Heide van McNetiq. 

 

assenyoungbusinessaward4
Gezellig napraten in de foyer van De Nieuwe Kolk; vlnr Preni Babakhani (echtgenote van eerdere voorrondewinnaar Bakschik Martirosian), Joshua van Toorn van Schaaff en Rick van Geloven van Belieff. 

 

assenyoungbusinessaward5
Bakschik Martirosian (links) van het bedrijf BMTEC, één van de twee winnaars van de voorronde in Emmen, doet goede zaken met André Nienhuis van Kurk24 uit Westerbork. De 23-jarige Nienhuis valt weliswaar buiten de prijzen, maar heeft zijn bedrijf wel goed onder de aandacht weten te brengen. Erik Ziengs heeft al een kurkproduct bij hem besteld. 

 

assenyoungbusinessaward6
Marco Dijsselhof (links) van Trip Advocaten en Notarissen in Assen en Jan Ningo Dijck (midden) van het eveneens in Assen gevestigde UNP Accountants en Adviseurs zijn benieuwd hoe het met de Ondernemersfabriek Drenthe gaat, en laten zich daarover voorlichten door Eelco Bakker van de desbetreffende instelling, die inmiddels 3 vestigingen in Drenthe heeft en op gaat naar de 4e. 

 

assenyoungbusinessaward7
Een IMK-onderonsje tussen links Edwin van Houselt en rechts René Groot Beumer. Het instituut is natuurlijk benieuwd wat er zoal leeft op het gebied van startups en is daarvoor deze avond op de juiste plek.

 

assenyoungbusinessaward8
Jurylid Yvonne Kooi (links), directeur van Royal Goedewaagen uit Nieuw-Buinen -èn Drents ondernemer van het Jaar 2015- in gesprek met partner manager Silvana Hagge van Panache uit Groningen. Kooi sprak tussen de pitches door haar verbazing uit dat er geen enkele vrouw op de planken stond en deed een dringende oproep aan vrouwelijke startups om zich voor de Young Business Award 2017 toch vooral aan te melden. Bij deze, dames. Aanmelden kan tzt via www.youngbusinessaward.com

 

Tekst en foto’s: Erik Riensema.

Bijeenkomst gemist? Geeft niet, er komen nog veel meer van dit soort boeiende bijeenkomsten. Zie de Noordbizz agenda.

Wil je dat Erik Riensema ook verslag doet van jouw bijeenkomst en deze aankondigt in de Noordbizz-agenda? Dat kan via 06-54900188 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..