Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

assenbusinessborrelklaeshoekstrabedum3sWie kent ‘m niet: het sprookje ‘Broodkapje’? Of die andere klassieker ‘Gesneden witje en de 7 dwergen’? Niemand nog? Dat gaat geheid veranderen, want bakker Klaes Hoekstra (61) uit Bedum wil er wereldberoemd mee worden. Hij gaat bekende sprookjes herschrijven en giet er een bakkerssausje over, om zo zijn geliefde ambacht te eren.

Klaes sprak donderdag op de Business Borrel van de Ondernemersfabriek in Assen en werd daarbij aangekondigd als ‘Wereldberoemd in Bedum en omstreken’. Dit naar zijn gelijknamige inspiratieboek voor de actieve ondernemer. Het boek en de lezingen die Klaes houdt zitten vol met voorbeelden van succesvolle free publicity. Zo’n 35 jaar lang bedacht de Bedumer bakker publiciteitsstunts en innovaties (‘flauwekulacties’), en met succes. Hij verkocht vorig jaar een gezond bedrijf met 20 medewerkers en een grote en trouwe klantenkring uit Bedum (en omstreken). Hij kreeg bij zijn afscheid de erepenning van de gemeente

Maar Klaes is er het type niet naar om stil te zitten, temeer omdat het ambacht en het innovatieve ondernemerschap hem na aan het hart liggen. En dus maken we het mee dat een 61-jarige Groninger bakker (van oorsprong Fries) een hip ondernemersgezelschap in Assen de les leest over hoe je hippe media als Instagram kunt inzetten voor free publicity. Al moeten we daar aan toevoegen dat het niet het medium is dat telt, maar de boodschap. Het verhaal. Het idee. De vondst.

Huilebalkjes
Wat te denken van de oranje ‘Huilebalkjes’ die Klaes ging bakken toen het Nederlands elftal weer eens werd uitgeschakeld voor een internationaal toernooi. Of ‘Roze Poetin Koeken’, toen de homokwestie met Rusland speelde en deze discussie ook de bakkerij in Bedum bereikte. Vrouwen die een marsepeinen roos mee naar huis krijgen voor moederdag. Workshops en adviezen over zelf brood bakken, toen dat een hype was. Amerikaanse weken met popcorn en linedancers. Kinderen die bij de bakker een taart mogen maken voor de liefste moeder van de wereld. Met een foto van het taartmakende kind en een diploma. Rieten mandjes uitdelen aan de klanten bij de ingang, om ze zo aan een nieuw zelfbedieningsconcept te laten wennen. De bakker die ‘s ochtends vroeg zelf eieren raapt bij een boer in de buurt om zo het lokale en ambachtelijke karakter te benadrukken. De voorbeelden zijn legio.

Storytelling
En wat voor brood kan zijn gehoor in al die leuke voorbeelden zien? ‘Klanten vinden het leuk als er wat gebeurt, willen met een glimlach naar de winkel gaan en ze willen jouw verhaal horen. Storytelling. Dat geldt voor iedere ondernemer. Vertel je klant wat je doet. Dan gaan ze over je praten. En dat is de beste reclame. Als jullie over mij praten en mij aanprijzen, wordt dat geslikt als zoete koek, om in vaktermen te blijven. Maar als ik het zelf vertel in een advertentie, dan komt het lang niet zo goed over. Ik heb ook zelden geadverteerd, maar heb daarentegen tijd geïnvesteerd in het bedenken en uitvoeren van leuke stunts, samen met mijn team. Gebruik makend van gratis media als Facebook, Twitter en Instagram.’

Broodkapje
Storytelling is zeker besteed aan Klaes Hoekstra. Schrijven ook. We zijn erg benieuwd naar het sprookjesboek dat op het programma staat. De bakker-in-niet-ruste heeft er een missie mee: ‘Ik wil dat het goed gaat met het ambacht. En niet alleen het bakkers-ambacht, maar de complete voedingbranche. Veel sprookjes gaan over voeding. Denk alleen al aan de broodkruimels van Klein Duimpje. En vergeet ook niet dat Roodkapje met een mandje naar oma gaat om lekkere koekjes te brengen. In mijn sprookje gaat Broodkapje straks eerst even langs de warme bakker, voordat ze het bos in gaat.’

En zo bleef iedereen donderdag nog lang en gelukkig in de Ondernemersfabriek in Assen (een voormalige graansilo - heel toepasselijk) en werden er ook bij de borrel en -ambachtelijke- tapas nog heel wat zoete broodjes gebakken.

assenbusinessborrelklaeshoekstrabedum1s
Bakker Klaes Hoekstra blijkt niet alleen goed te kunnen praten; luisteren kan hij ook tijdens de borrel, naar onder meer Adri Wischmann van Internet of Things Nederland (rechts) en Erik de Wild van Wild Sound.

assenbusinessborrelklaeshoekstrabedum5s
Karin Vegter (links) van Koopplein Assen en Actieflyer in gesprek met eventplanner Ina Ebbinge van Glamorousz. Ebbinge is druk bezig met de organisatie van een groots ondernemersevent in Assen, in september dit jaar, met onder meer een topman van een groot wereldwijd concern als spreker. We zijn benieuwd…

assenbusinessborrelklaeshoekstrabedum6s

assenbusinessborrelklaeshoekstrabedum2s

 

assenbusinessborrelklaeshoekstrabedum7s

 

Tekst en foto’s: Erik Riensema.

Bijeenkomst gemist? Geeft niet, er komen nog veel meer van dit soort boeiende bijeenkomsten. Zie de Noordbizz agenda

Wil je dat Erik Riensema ook verslag doet van jouw bijeenkomst en deze -gratis- aankondigt in de Noordbizz-agenda? Dat kan via 06-54900188 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..