Nieuws-netwerk van ondernemend Noord-Nederland

COEVORDEN - De Noordelijke provincies werken aan een grondstoffenkaart, waarbij enerzijds de behoefte aan grondstoffen en anderzijds het aanbod aan reststromen bij het bedrijfsleven in beeld wordt gebracht. De kaart gaat naar verwachting eind december online en is dan voor iedereen beschikbaar. Op die manier willen de provincies hergebruik van grondstoffen stimuleren en de circulaire economie ondersteunen.

Gedeputeerde Henk Brink maakte dit dinsdag bekend op de jaarlijkse Economielezing van de provincie Drenthe, die in het teken stond van de circulaire economie. CEO Marga Hoek van Business for Good hield een zeer inspirerende lezing over nut en noodzaak van deze nieuwe economie, die van levensbelang is voor de toekomst van onze planeet.

drenthe coevorden economielezing 3

Voedseltekorten
Marga Hoek, oorspronkelijk afkomstig uit de bouw- en vastgoedsector, liet aan de hand van voedseltekorten en verspilling zien dat de problemen waar de wereld voor staat -verwoord in de 17 Sustainable Development Goals- zeer urgent zijn, maar ook kunnen worden opgelost. ‘Van het geproduceerde voedsel wordt 40 procent niet geconsumeerd door een range aan problemen, van oogstverlies tot waste, terwijl tegelijkertijd 27 procent meer voedsel nodig is om in 2050 de wereldbevolking te voeden en honger uit te bannen. Daar moet een oplossing voor te vinden zijn. En die oplossing is circulair ondernemen. Wereldwijd en op alle niveaus, dus ook lokaal.’

Oesterzwammen
Een lokale grondstoffenkaart kan daaraan bijdragen. Of lokaal netwerken, zoals tijdens de Economielezing. Mooi voorbeeld: ondernemer Gossen Rijkeboer van oesterzwammenkwekerij WesterZwam in Wapserveen kweekt de zwammen op ingezameld koffiedik. Er is nog wel plastic voor nodig, om de boel bijeen te houden. En dat wordt ingekocht en na gebruik afgevoerd, wat bepaald niet duurzaam is. Rijkeboer was nog op zoek naar geschikt (sterk) afbreekbaar plastic. Waarop vanuit de zaal meteen Bart Labrie van H&P Moulding uit Emmen zich meldde; hij maakt deel uit van een netwerk van bedrijven in de Biobased Economy in Emmen (Suspect) en weet dat er binnen dat netwerk een bedrijf is (Senbis) dat dit materiaal kan maken. Tijdens de netwerkborrel na afloop spraken de twee elkaar hierover uitvoerig verder. Voorzien van een heerlijke vegetarische bitterbal, gemaakt met de oesterzwammen van WesterZwam.

drenthe coevorden economielezing 6

Gossen Rijkeboer (links) in gesprek met Bart Labrie.

Deeleconomie
Marga Hoek benadrukte dat de circulaire economie in alle geledingen van het bedrijfsleven nieuwe kansen biedt: in design, productie, distributie en zelfs in de dienstverlening. Het hangt volgens de expert samen met de ontwikkeling van de deeleconomie, waarbij bedrijven in alle fases verantwoordelijk zijn voor het product en afnemers niet meer betalen voor bezit, maar voor gebruik. Ook zullen producten multifunctioneel worden.

Forbo Novilon
De lezing werd gehouden in het pand van Forbo Novilon in Coevorden, waar recycling van pvc al jaren een hot item is. In 2011 werd er 3.000 ton hergebruikt, in 2017 al bijna 7.000 ton. Directeur David Glancy van Forbo Novilon liet weten daar nog veel verder mee te willen gaan en verwacht dat het bedrijf mede dankzij de uitdagingen in de circulaire economie de komende drie jaar zo’n 30 procent zal groeien.

Winkelketen
Naast Forbo Novilon lieten meer Drentse bedrijven van zich horen, als het gaat om circulaire economie: Area, Revamo, WesterZwam, het nieuwe innovatielab NICE en een intermediair die zich heeft gestort op het netwerken in de circulaire economie: GreenWaste. Directeur Johannes Bos vertelde dat hij inmiddels voor een winkelketen werkt, waarbij reststromen bij de distributiecentra blijven of terugkeren, waar ze te gelde worden gemaakt. Dat lukt: de keten houdt geld over aan het afval en bij de winkels staat alleen nog maar een kleine container.

Een Noordelijke grondstoffenkaart zal dit soort winstgevende initiatieven straks nog makkelijker maken. Wellicht krijgt onze regio er een voorsprong mee in de (inter-)nationale circulaire economie.

 

drenthe coevorden economielezing 1

Het forum tijdens de Economielezing, vlnr Alex van Oost van het nieuwe innovatielab NICE, Marga Hoek van Business for Good, circulair netwerker Johannes Bos van GreenWaste en directeur David Glancy van Forbo Novilon.

 

drenthe coevorden economielezing 2

Gedeputeerde Henk Brink, die namens de provincie een koffertje met regionale producten aan de sprekers overhandigde, en dagvoorzitter Evelien Bouma. 

 

drenthe coevorden economielezing 4

drenthe coevorden economielezing 5

drenthe coevorden economielezing 7

Een vrolijk onderonsje tussen vlnr. marketing communication manager Jolanda de Vries van Forbo Novilon, wethouder Jan Zwiers van de gemeente Coevorden, programma-adviseur Ton Sleeking van Vierkant voor Werk, en directeur David Glancy van Forbo Novilon. Het ging niet alleen over de kansen die de circulaire economie biedt, maar ook die het programma Vierkant voor Werk (vanaf 1 januari Dutch Techzone) biedt. En dat stemt tot vrolijkheid.

 

 

Tekst en foto's: Erik Riensema, Newz Marketing & Media © 2017.

 

Zie ook het verslag van de Economielezing van de provincie Drenthe.